Schimbări

~ ~
Pe Awil-um am publicat recent un articol despre modificările care au loc în viața noastră. M-am referit în mod special la ceea ce unii consideră început de eră nouă dar care nu este nici ea decât un proces organic de transformare.

Și România are grupul ei de adepți ai ”noii ere”. Sunt numeroase cărți și figuri mai mult suspecte decât respectabile care vorbesc despre rolul acestei țări, că noi (românii) suntem un popor ales și că tot răul care va urma ne va ocoli. În primul rând, poporul român e clar că nu are nimic deosebit, dacă era să fie așa vă asigur că șimțeam și nu plecau sute de mii, poate chiar milioane în alte țări. Iar povestea cu România fiind Grădina Maicii Domnului, să fim serioși... se cam transformă în deșert, mai ales în Oltenia. Eu consider că am terminat cu toate prostiile acestea și putem trece la lucruri serioase.

Îmi e greu să găsesc o perioadă în istoria României care să fi cunoscut o oarecare stabilitate. Evoluția continua a făcut ca anumite civilizații umane să evolueze iar altele să fie folosite pentru sclavie (ca o extremă), trist dar adevărat. Problema la noi este că de multe ori această evoluție nu a fost un sinceră, probabil vă amintiți ”formele fără fond”. Am fost împiși, în mare parte cum au pățit și țările orientale, de către conducători spre o țintă. România a reușit să atingă acest punct pentru scurt timp prin anii 70. Nu vă gândiți la perioada interbelică pentru că atunci România era un dezastru, indiferent de câte fabulații sunt aruncate acum pe piață cu privire la acea epocă.

Schimbările sunt cauzate de evoluție, și voi încerca să exclud concepte de bine și rău, respectiv evoluție și regres. Vorbesc strict despre acțiunea de modificare care înseamnă viață în comparație cu stagnarea care înseamnă moarte. În România din păcate sunt prea puține motive pentru care să evoluezi, să-ți modifici starea actuală, din lipsa unui orizont. Dacă această caracteristică este aplicată întregii societăți, întreaga societate stagnează, cum se și întâmplă.

Treptat lucrurile trebuie să se modifice totuși, de aceea tinerii studiază în străinătate pe banii statului român pentru ca după ce vor termina să revină în țară cu noua mentalitate, în mare parte ca în perioada interbelică nu credeți? De ce nu poate poporul român să-și stabilească singur un drum... nu este că nu ne lasă cineva, ci pentru că facem parte din acele popoare care trebuie împinse.

0 comentarii: