Reforme sociale

~ ~
Pentru epoca noastră și pentru generațiile care vor veni, pensia este inutilă. Să mă explic. În prezent oamenii fac din ce în ce mai rar munci grele, țări post industrializate încep treptat să înlocuiască orice fel de ativitate fizică dificilă cu o activitate de coordonare a mașinilor și uneltelor (de exemplu roboții din fabricile de mașini). Uzura asupra omului se reduce, nu se mai muncesc 12 sau 14 ore ci 8 sau mai puțin menținându-se același nivel de producție sau crescându-l.

De cele mai multe ori, cei care ajung la vârsta de pensionare pot în continuare să presteze munci în folosul comunității, evident plătite. Gândiți-vă la actori și medici. Așa că în măsura în care respectivul individ mai este capabil, ar trebui să muncească, iar în caz că nu, să trăiască pe banii economisiți, să fie ajutat de familie sau să fie internat într-un azil ca sprijin social din partea statului. Din punctul meu de vedere, statul nu mai este obligat să aibe grijă de cetățenii săi în vârstă, acest model arhaic de guvernământ nu mai este sustenabil.

Redactat ulterior:

Cuvintele de mai sus se pare că nu au fost înțelese, așa că voi încerca să aduc niște lămuriri. În primul rând, mă adresez unor oameni care gândesc, care știu sensul cuvintelor și care au mintea deschisă, să sari cu jigniri fără să ai nimic serios de spus este penibil și degradant pentru condiția umană. Ceea ce propun eu este un mai puternic sentiment de datorie, nu față de țară, ci față de propria persoană. Populația planetei îmbătrânește, și în mod special cea a României, deja pensionarii depășesc cu 2 milioane numărul cetățenilor activi, asta ce vă spune?

Sunt categorii care nu necesită acei ani de pensie și acești oameni pot poseda anumite talente și cunoștințe ce încă ar mai aduce beneficii. Desigur, cazul României este aparte și e de înțeles reacția unora. Însă din cele mai vechi timpuri activitatea și munca au fost prețuite și încurajate, numai asa se poate progresa. Într-un comentariu s-a vorbit despre eutanasiere, acest individ a dat dovadă de o neînțelegere a problemei, vă recomand să nu cădeți în capcana mediocrității și să citiți, să gândiți.

2 comentarii:

Anonim spunea...

Esti de un sadism fara margini.Ma mir ca nu ai propus ca orice individ care nu mai este in stare sa munceasca sa fie eutanasiat, ar fi fost mai uman. Tu nu ai parinti ? Tu nu vei imbatrani sau nu te vei imbolnavi cand vei ajunge la o varsta mai inaintata ?

Florin Cosma spunea...

Învață să citești și să și gândești, e greu la început. Lenea și comoditatea nu trebuie încurajate. Mă refeream la oamenii care au locuri de muncă ce nu necesită un nivel ridicat de efort fizic și care nu duc la o uzură substanțială înainte de vreme. Medicii, profesorii, arhitecții, actorii, cei ce lucrează în birouri, sunt câteva din activitățile care nu necesită retragerea oamenilor din activitatea economică. Așa că nu mă acuza pe mine de sadism doar pentru că tu ai o mentalitate înapoiată.